KONVEKCIÓS FŰTÉS

Hogyan működik a konvekciós fűtés fűtőpaneljeinknél?

A fali panelek fűtése a következőképpen működik:a panel alján beáramlik a hideg levegő, mely a panel belsejében a lamellás fűtőegységen keresztül haladva felmelegszik, és a magas hőmérséklet különbség miatt az előre nyúló bordákon keresztül a meleg levegő beáramlik a légtérbe. (gravitációs fűtés)

Nincs benne sem ventilátor, se izzószál („cekasz”), mely égetné és keringetné a port, nem bocsát ki kétséges hatású sugarakat, az egészségre semmilyen ártalmas, vagy kétes fizikai és élettani hatást nem okoz, egyszerűen, a termodinamika elvén működik.

A fali fűtőpanelekkel elérhető konvekciós (levegő) fűtés hasonló a hagyományos, vizes radiátorok fűtési mechanizmusához, így hasonló elhelyezést is kívánnak.

Glamox konvekciós fűtése

A legjobb hatásfokot megfelelő magasságban (10-20 cm) a falra szerelve adják le.

Régebben javasoltuk az ablak alatti elhelyezést, de ezt a tapasztalatok után már inkább csak bizonyos fajtákra mondjuk: GLAMOX.

Az egyből felfelé dolgozó fűtőpanelek működését az ablak előtti függöny is erősen zavarja, illetve a levegő a hideg felület előtt hamarabb visszahűl, mint ahogy a szoba belseje felé kanyarodna, így a hatékonyság csökken.

Az elektromos fűtőpanelek hosszú idő óta nagy népszerűségnek örvendenek az észak- és nyugat-európaiak körében.

Miért jó is jó a konvekciós fűtés a norvég paneleknél?

Ez a legtisztább fűtési mód, a kazánoknál és más rendszereknél lényegesen olcsóbban és egyszerűbben telepíthetőek.

Az általunk forgalmazott fűtőpanelek  lelke a tetszőlegesen megválasztható vezérlőben (termosztát) rejlik. Egy processzor segítségével a vezérlő méri és ellenőrzi a helyiség hőmérsékletét és annak változását, és kiszámítja, hogy a panelnek mikor kell működnie.

Ugyanakkor nem minden elektromos fűtés ugyanolyan. A hagyományos elektromos készülékekben izzószál van, ezzel ellentétben az ADAX és GLAMOX fűtőpaneleket úgy fejlesztették ki, hogy nem izzószál van bennük, hanem egy speciális fémötvözetű fűtőbetét, mely alacsonyabb hőmérsékleten működik, ezáltal kevesebb áramot fogyaszt.

Ez egy kerámia mag köré épített alumínium ötvözet, nagy felülettel, amit lamellákkal (lemezekkel) érnek el. A kerámia mag szerepe az egyenletes  hőelosztás a fűtőbetétben. A legfejlettebb fűtőbetétek keresztmetszete X alakú a hatékony levegőmelegítés érdekében.

A felületi hőmérsékletük sem éri el a 60 fokot, azaz nem baleset veszélyesek! A megfelelő fűtésteljesítményt a precíz elektronikus vezérléssel érik el.


Na és mennyit fogyasztanak a konvekciós elektromos fűtések? – FOGYASZTÁS


A norvég ADAX-nak  több mint 60 éves tapasztalata van a fűtés területén.

A tények azt igazolják, hogy az ADAX elektromos fűtőpanelek közel 100%-os hatékonysággal alakítják hővé az elektromos energiát, és a  speciális fűtőbetétnek és a precíz szabályozó rendszereknek köszönhetően fogyasztásuk jóval kedvezőbb, mint a hagyományos izzószállal működő berendezéseké.