FŰTÉS KLÍMÁVAL – MENNYIRE JÓ VALÓJÁBAN?

Fűtés klímával – olcsó elektromos fűtés inverteres klíma berendezéssel

Fűtés klímával (fűtésre optimalizált inverteres klíma) valószínűleg a legolcsóbb fűtési mód napjainkban.

Miért is és mennyit is fizetünk konkrétan? (2021-es számok)

GÁZ

1 m3 gáz ára alapdíjakkal szolgáltató függően bruttó 130-150 Ft/m3 körül mozog. Ha gázkészülékünk éves hatásfoka (ez a legkorszerűbb kondenzációs kazánokra vonatkozik csak) 90-92%, akkor ez a szám inkább 150-160 Ft lesz. Mivel 1 m3 gáz energiatartalma 34 MJ, ez átszámolva kwh -ra kb. 9,44 kwh, így 1 kwh „felhasznált” gázenergia ára 17 Ft, ha gázkészülékünk a legkorszerűbb. Értelemszerűen ez a szám egy 40-50% hatásfokú régebbi parapet gázkonvektor esetén már jóval több, akár 30-35.- Ft is lehet.

fűtés klímával

VILLANY

légkondicionáló berendezésekhez (COP szám nagyobb, mint 3)  igényelhetjük az áramszolgáltatónktól a “H” tarifát, ami átlagosan 28,30 Ft/kWh, ami kb. 35 %-al olcsóbb, mint a normál díjszabás. Ha a fűtési szezonban (október 15 – április 15) klímával fűtünk, látható, hogy az áramszolgáltatók támogatják a villamos energiával történő fűtést!

Az forgalmazott légkondícionáló berendezések fűtésteljesítmény a legrosszabb esetben is (nagy hidegben) 1,7 -1,9 szorzóval számolandó. Pl egy 2600W fűtésteljesítményű monosplit klíma bevitt teljesítménye 150-1520 W között mozog, azaz átlagban 700W a felvétel. Átlagosan 2600/700= 3,7 a teljesítmény szorzó.

A fűtésre felhasznált villamos energia ára így átlagosan 28,3 /3,7 = 7,7 Ft/kwh, de a legrosszabb esetben is 28,3 / 1,9= 14,9 Ft/kwh

Tehát láthatjuk, hogy az inverteres klímafűtés a legnagyobb hidegben (amikor a klíma a legrosszabb hatásfokkal működik)  is olcsóbb, mint a legkorszerűbb gázfűtés!

Fűtés klímával – GYORSABB! Még olcsóbb!

Tovább is csökkenthető a fűtésköltség, ha kihasználjuk az inverteres klímánk direkt (gyors) fűtési képességeit! Keveset vagy napközben alig használt helyiségek levegőjét a használatbavétel előtt rövid idő alatt felfűthetjük megspórolva ezzel a holt idő fűtésköltségét. Fontos azért elmondani, hogy a szobahőmérséklet  állandó szinten tartásával jóval kellemesebb a komfortérzet, hiszen ilyenkor a falak is átmelegszenek és pufferelik a hőenergiát!

Mi akkor a probléma ezzel a fűtéssel?

Gyakorlatilag nagy problémát csak a komfortérzet milyensége okozhat: az inverteres klíma télen  egyfolytában működik valamilyen teljesítményen, így a levegőt is állandóan keveri illetve a folyamatos zúgás sem kellemes! Ezzel is tisztában kell lennünk!

Főleg a nagyobb teljesítményű klímáknál tapasztalat a szinte kibírhatatlan erős levegőmozgás és folyamatos zaj, hiszen a nagyobb helyiség távolabbi részeinek befűtésére erős levegőmozgatás szükséges. Az elkészített meleget így hidegebbnek is érezzük!

További probléma a költség. Nem elég a viszonylag magas beszerzési költség, ott van még a rendszeres karbantartás igénye, a megfelelő fertőtlenítés nélküli baktériumfertőzés veszélye is.

Sokan kiegészítik valamilyen fűtőpaneles fűtéssel és a felfűtési szakasz után a szinten tartást – amikor otthon vagyunk – a panel végzi jóval profibb termosztátja segítségével.

Vigyázni kell a kondenzvíz elvezető csövek állandó fűtésére is, nehogy lefagyjon! – önszabályozó fűtőkábelek használata ajánlott, nem mindenhol elég a klímaberendezés önleolvasztó funkciója